neděle 17. listopadu 2013

Nové Arduino Pro Mini s SPI headerem

Při procházkách po Ebay.com jsem narazil na nové Arduino Pro Mini, které má kompletně přeskládané součástky na desce tak, aby při zachování stejného formátu desky a pinové kompatibilitě lépe zpřístupnil piny A4 a A5 (které jsou na standardním Arduino Pro Mini posunuté o půl rozteče, takže nezapadnou do univerzálních plošných spojů).

Kopie původního/originálního Arduino Pro Mini

Nové neoriginální Arduino Pro Mini s ISP piny
Navíc má úplně zvlášť vyvedené SPI piny (těch 6 modrých vzadu), takže má v podstatě ICSP header (podobně jako to má například Arduino Nano), což se hodí na připojování různých Arduino štítů, které používají SPI - např. displeje nebo Ethernet shield:

Ethernet shield na zádech nového Pro Mini přes SPI header
Skutečně je díky tomuto čínskému zlepšení (aspoň tedy předpokládám, že je to čínská invence) nyní možné propojit Ethernet shield původně navržený pro Arduino Uno s tímto Arduino Pro Mini takto jednoduše - jen přes SPI header a jeden drát navíc (Slave Select, pin 10).

Pro porovnání fotografie předvádějící zapojení Ethernet shieldu k starému Pro Mini, kde je potřeba vést 7 samostatných drátků - rozdíl v eleganci je patrný na první pohled:

pokusné zapojení Ethernet shieldu mnoha drátky
Jediná chybička tohoto nového uspořádání plošného spoje je, že nemá shora popsané vývody - nějak na to nezbylo místo. Popis pinů je zespodu, kam obvykle nevidím. Ale stačí si postavit vedle starší Pro Mini, nebo si vytisknout obrázek originálu a všechny piny "sedí":


Jelikož je rozdíl v ceně zanedbatelný, počítám, že tento nový typ brzy vytlačí starší, který kopíruje design originálu z Itálie. Osobně si už budu kupovat taky jen tento novější, protože ty lépe vyvedené A4+A5 se někdy můžou hodit (při popisu termostatu zmíním kde) a SPI zvlášť je taky šikovná věc.

Žádné komentáře:

Okomentovat