středa 8. března 2017

Představení Orange Pi

Na Installfestu 2017 jsem měl 25 minut na představení počítačů z rodiny Orange Pi. Necelá půlhodina je samozřejmě velmi málo času - dalo by se o nich mluvit několik hodin. Přesto jsem se pokusil o jakýsi letmý přehled a srovnání s etalonem v této třídě - Raspberry Pi.

Zde je videozáznam přednášky:

Zde je odkaz na mou prezentaci v PDF.

Video startu a přehrávání videa

Na přednášce se mi ani v čase určeném původně pro oběd nepodařilo předvést start Orange Pi One, což mě velmi mrzelo. Předpokládám, že si nějak nerozuměl HDMI výstup Orange Pi One s HDMI vstupem tamního video systému. Mít víc času, dva síťové kabely a switch, propojil bych se s Orange Pi a přihlásil se na něj přes SSH. Anebo jsem mohl frajersky použít tu sériovou debug konzoli, kterou má každičký Orange Pi - serial/USB převodník jsem měl po ruce, jen jsem neměl správné piny...
Po připojení by stačilo spustit příkaz/program "h3disp", který je určený k nastavování různých HDMI frekvencí a rozlišení. Bohužel tolik času jsem tam neměl.



Proto jsem teď doma natočil krátký video záznam, který ukazuje nejen start systému Armbian a jeho desktop, ale také jsem zaznamenal průběh přehrávání testovacích videostreamů z jell.yfish.us - od 5Mbps až po 55Mbps, v H.264 i v novém HEVC (H.265). Myslím, že budete překvapeni, jak to na počítači za 250 Kč funguje (jen prosím omluvte kvalitu záznamu - mám Full HD monitor i FullHD videokameru v telefonu, ale není to bohužel správně zaostřené, takže to vypadá děsně):



h3disp

Jak jsem uvedl, "h3disp" dokáže editovat soubor script.bin, který obsahuje informace ke startu systému, krom jiného i nastavení grafického režimu: v této diskusi se poměrně podrobně rozebírá několik monitorů, které původně neběžely, ale pak se rozběhly (s poměrem stran 5:4 a podobně) a zde je zdrojový kód h3disp, kde nejlépe můžete vidět, kolik grafických režimů podporuje. Myslím, že tam najdete i ten svůj. Všimněte si, že je rozdíl mezi HDMI a DVI, je potřeba to v "h3disp" jasně zadat (parametrem -d pro DVI). Toto bude nejspíš ten důvod, proč mi to na Installfestu nenaběhlo - jejich HDMI vstup jistě fungoval jako DVI monitor.

GPIO

Pro bastlíře je skvělé, že všechny Orange Pi mají na 40pinovou (Zero 26pinovou) lištu vyvedenu celou řadu pinů procesoru, se kterými si můžete hrát jako na Arduinu, tj. rozsvěcet světýlka, číst hodnoty všemožných senzorů nebo třeba připojit celý displej. Na Raspberry Pi slouží pro pohodlný Arduino-like přístup k těmto pinům knihovna WiringPi. Je dostupná i pro Orange Pi: www.orangepi.org/Docs/WiringPi.html
A pokud jste orientovaní spíš na Python, tak potom zkuste tuto knihovnu: github.com/duxingkei33/orangepi_PC_gpio_pyH3

Pokud vám chybí ještě nějaká informace k Orange Pi, která na mé přednášce nezazněla, dejte vědět, doplním ji sem.

4 komentáře:

  1. Zdravím Petře,
    po vstřebání Tvé přednášky a přečtení článků na root.cz mám nepřekonatelnou chuť si jeden pomeranč pořídit a po drobném naladění dát mamce domů na prohlížení webu :) Konkrétně mám zálusk na Orange Pi Pc Plus a poslat si ho s příslušenstvím (tj. nějakou průhlednou krabičku + EU adaptér 5V/3A) nadvakrát, abych nepřelezl ekvivalent €22.
    Jen se trochu obávám onoho HDMI výstupu, disponuji pouze zobrazovadly s DVI či D-SUB vstupy. Na přednášce se toto téma trochu naťuklo, ale rád bych se poptal jaká je aktuální situace a zdali s tím lze nějak pohnout a přesvědčit to aby to něco použitelného zobrazovalo na obyč monitorech. Plánuji zkusit kabel HDMI->DVI, anebo HDMI->VGA převodník (popřípadě HDMI->VGA+audio).
    Zároveň zdali pro tyto běžné BFU použití bude nejvhodnější Armbian, anebo Lubuntu, anebo cokoli jiného co je v současnosti vývojově dále pro tyto běžné uživatelské účely? Rád bych OS určitě z SD karty přenesl na vnitřní eMMC a jel výhradně z této interní paměti a SD kartu bral jako spíše externí úložiště na objemnější záležitosti.
    Moc díky za případnou reakci a osvětu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozor na to - prohlížení DNEŠNÍHO webu je pro počítač těžší úloha než hrát nejmodernější 3D hru: dnešní web je především díky reklamám velmi nenažraný moloch, který vyžaduje často gigabajty RAM a silný procesor na všechny ty javascripty, CSS, SVG, animace, transformace a další nesmysly. Také nemusí být nejlépe vyřešeno přehrávání videí - flash samozřejmě vůbec, a HTML5 video je otázka, jak je v kterém prohlížeči správně akcelerováno. To bych ještě mohl zkusit.
      Stejně dopadneš ale i na Raspberry Pi - i tam je web bolestivě pomalý, aspoň pro mě. Teď záleží, kolik trpělivosti má maminka.
      Určitě by bylo vhodné minimálně odfiltrovat reklamy, jinak je to opravdu těžká mise, prohlížet si na kapesním počítači dnešní komerční web.

      Stran obav HDMI výstupu - doplnil jsem do článku odstavec, který by měl obavy rozptýlit.

      Přenos z SD na eMMC jsem zapomněl na přednášce zmínit, musím doplnit do článku (je to jeden příkaz v Armbianu a je i na Loborisových obrazech).

      Armbian nebo Lubuntu? Osobně bych asi vzal Armbian, protože se pořád vyvíjí - mám pocit, že ty obrazy od Loborise už dnes budou zastaralé, přestože můžou ještě pořád slušně fungovat (ale mají třeba ten kernel, co jde rootnout jedním slovem). Můžeš taky zkusit čistý Android - kdo ví, jestli by na prohlížení webu pro rodiče nebyl tím nejvhodnějším systémem!

      Vymazat
    2. Děkuji za informaci a hlavně relevantní postřeh ohledně prohlížení webu. S čistým Androidem může být ale problém, že se web bude zobrazovat jako pro mobilní platformu? Anebo je to ošetřeno a není s tím problém a je na to tento Android připraven a netváří se jako mobilní?

      Vymazat
    3. Na systemu android se da zobrazeni stranek prepinat...treba v Chrome to je v kontextovem menu "Verze webu pro PC".Opera a dalsi web. prohlizece to maji podobne a myslim,ze zrovna u Opery se to da nastavit jako vychozi prohlizeni. Jinak to je presne jak popsal Petr..prohlizeni webu je cim dal narocnejsi a reklama to je asi to nejvetsi zlo.
      System android bude dobra volba pro mamku.
      Na nejake to brouzdani postacuje i "asrock-d1800m"
      Ohledne prevodniku HDMI→VGA ..tam muze i narazit stejne jako Ja
      Info zde:
      https://plus.google.com/+DavidKubeša/posts/5wZZPnGiWGc

      "H3disp" https://forum.armbian.com/index.php?/topic/752-tutorial-h3disp-change-display-settings-on-h3-devices/

      Vymazat