čtvrtek 20. července 2017

WiFi lednička

Tohle v plánu vůbec nebylo, ale okolnosti si to doslova vynutily. Z ničeho nic mi žena říká, že v ledničce (nebo vlastně v chladničce) je nějak teplo - a skutečně, uvnitř byla stejná teplota jako v kuchyni. Zřejmě opět odešel termostat:


Termostat je takový malý mechanický bazmek, od kterého vede dlouhá kapilára (spíš drátek) až někam za zadní stěnu ledničky. Otočný prvek nahoře má umožnit uživateli nastavit, při jaké teplotě se začně lednička kompresorem ochlazovat. Číslování 0 - 7 znamená, že jeden nikdy neví, na jakou teplotu si ledničku nastavil - jen tuší, že "1" znamená tepleji a "7" chladněji (možná). V ledničce má být kolem 5 ℃, což tímto bazmekem těžko půjde nastavit. Termostat je schovaný uvnitř tohoto plastového modulu:


Jak vidno, je tam integrováno i osvětlení, a tohle je snad ještě původní žárovka, které by tak bylo přes 20 (slovy dvacet) let - a pořád svítí :) V modulu je ještě mechanický spínač světla otevřením dveří (vpravo nahoře):


Celé je to namontováno někde nahoře na boku ledničky. Modul dozadu pokračuje apartním krytem kabeláže a v rohu z něj doleva trčí ta kapilára termostatu.


 Kabel ke světlu a od termostatu vychází zadní stěnou ledničky ven:


Stál jsem před volbou okamžitě koupit novou ledničku (což zavání průšvihem), nebo zavolat opraváře na tuto již historickou (už minule brblal a dal tam nejspíš nevhodný termostat), anebo si zkusit termostat opravit výměnou za nový sám. Ale proč kupovat za 200 - 400 Kč zase jen nějaký mechanický krám, který nejde pořádně nastavit na žádanou teplotu, hysterezi (rozptyl mezi sepnutím a rozepnutím) má zcela neovladatelnou a navíc se opět kdykoliv pokazí, aniž bychom se o tom včas dověděli?

Nebylo by mnohem lepší vrazit do ledničky oblíbené digitální teplotní čidlo DS18B20, teplotu měřit přesně a řídit spínání kompresoru mikrokontrolérem? No samozřejmě! Neměl jsem ale po ruce žádnou destičku s Arduinem a relé, a tak jsem prostě sáhl po něčem už hotovém - WiFi Teploměru! Díky tomu teď lednička teplotu nejen měří a řídí, ale zároveň ji i hlásí na server, který kreslí šikovný graf a navíc hlídá, že teplota nepřekročí nastavené meze. To bych pak dostal varovný mail, že něco není v pořádku a mohl bych reagovat dřív, než se potraviny uvnitř ledničky zazelenají...


Jak na to? Stačí vytáhnout kabel k termostatu z ledničky ven, bez schématu prostudovat dráty v konektoru, pochopit podle barev či původního zapojení, které dva je potřeba spojit pro spuštění kompresoru a tyto ustřihnout od konektoru a zapojit do relé ve WiFi Teploměru:


Dále je potřeba dovnitř dostat teplotní čidlo, a když už jsme v tom, tak průchodkou natáhnout i napájecí kabel pro budoucí LEDové osvětlení:


WiFi Teploměr jsem postavil na lednici a zapojil do něj jak kabel ke kompresoru, tak samozřejmě i teplotní čidlo:



Při tom se mi povedlo najít schéma zapojení, které bylo nalepeno na zadní stěně lednice:


Překladač nebo Ostravák by mi přeložili barvy kablíků, kdyby bylo potřeba...

A to je vlastně vše, přátelé (tádydádydáá). Lednička opět chladí potravu, ale nyní to dělá digitálně s přesností na setiny stupně Celsia, s rozumně nastavenou hysterezí a ještě je navíc dálkově ovladatelná a hlídaná. Takový funkční upgrade ledničky o dobrých 25 let - a to se vyplatí :-)

EDIT: přidávám graf teplot v ledničce po první noci - chlazení je nastaveno na 8 ℃ s hysterezí 2,5 ℃ (takže kompresor spíná při dosažení 8 stupňů a jede dokud teplota neklesne pod 5,5 stupně).  Neuvěřitelné, jak to jede v nočním klidu stejnoměrně - by se podle toho snad daly seřizovat hodinky :-)



13 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. nic, já tam nechodím - asi tam nahlédl někdo z rodiny. Podle grafu je to tak 10sekundové otevření dveří.

      Vymazat
    2. 10sec... to je vytáhnout lahváč, otevřít lahváč, dát si hlt, zašpuntovat, vrátit, zavřít dveře a odgrcnout.

      Vymazat
  2. Kolik strojí ten wifi teploměr, jestli se nevyplatí nakonec koupit ten termostat. naposled jsem ho kupoval za 250,- ale je to tak před osmi lety.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A umí taky nastavit horní i dolní teplotu přesně, měřit v kterémkoliv místě lednice (i na několika místech naráz), jde přenastavit na dálku přes Internet a posílá varovné maily, pokud je v ledničce moc vysoká nebo nízká teplota? Těžko porovnávat ceny bez porovnání vlastností.

      Vymazat
  3. Byl by link na ten wifi teplomer prosim?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. link je v blogu - stačí se dívat, které slovo je jiné barvy, na to jde kliknout. Kdyby to nebylo vidět, tak je to https://teploty.info/

      Vymazat
  4. https://teploty.info/ - zkus se podívat kdo ho vyrábí :)

    OdpovědětVymazat
  5. A co mrazak? Neni v nem moc teplo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý nápad přidat tam jedno čidlo a kontrolovat teplotu i v mrazáku!

      Vymazat
  6. A nebylo by fajn mít podobnou věc i v záchodový míse? Včetně čidla teploty, hmotnosti, objemu a případně vč. dalších čidel... Aby človek moh následně analyzovat každý hovno přes wifi: sledovat grafy kdy a jak těžkej kabel do mísy spadnul, kolik proteklo za den moči a nakonec i vody na splachování ...
    Není nad to mít všechno "wifi", i měřák hoven. A wifi teploměr do lednice za 1300 :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. časem se to bude v USA prodávat, automatická neinvazivní analýza zdravotního stavu, to bude trhák...

      Vymazat
  7. Tak my teda máme doma klasickou ledničku a úplně nám stačí. Tyto moderní věci nejsou nic pro mě. Přijde mi to úplně zbytečný :-D . Co je super, tak tento úložný box do ledničky . Koupila jsem si ho někdy před měsícem a už mám konečně všechno v ledničce pěkně srovnaný. Do teď jsem to měla tak různě chaoticky rozmístěné a nevěděla jsem pořádně, kde co je.

    OdpovědětVymazat